Sumak, jeb etiķkoks, ir dinamiska, pikanta garšviela, ko gadsimtiem ilgi izmanto Tuvo Austrumu, Vidusjūras un Dienvidāzijas virtuvē. Tās tumši sarkanās ogas tiek novāktas no sumaka krūma, kas zinātniski pazīstams kā Rhus coriaria, kas aug subtropu un mērenajos reģionos visā pasaulē. Kad ogas ir izžuvušas, tās sasmalcina rupjā pulverī, kas pazīstams ar savu skaisto bordo nokrāsu. Šo garšvielu nevajadzētu sajaukt ar indīgo etiķkoku, pavisam citu augu, kas ir kaitīgs cilvēkiem. Kulinārijas etiķkoks ir pilnīgi drošs un veselīgs, pildīts ar antioksidantiem un piedāvā skābu, citronam līdzīgu garšu sātīgu pieskaņu.
Sumak izcelsmes vēsture ir bagāta. Tā meklējama senajos laikos, kad tas bija ne tikai kulinārijas galvenais produkts, bet arī tika izmantots medicīniskiem nolūkiem un pat kā krāsviela. Tās izmantošana aptver dažādas kultūras un kontinentus, sākot no senās ēģiptiešu medicīnas līdz tradicionālajai Tuvo Austrumu virtuvei. Garšvielu daudzpusība un unikālais garšas profils ir padarījis to par iecienītu sastāvdaļu daudzos ēdienos visā pasaulē.
Sumaka pikantais, nedaudz augļiem līdzīgais aromāts padara to par lielisku papildinājumu plašam ēdienu klāstam. Šeit ir daži veidi, kā sumak, jeb etiķkoku, var izmantot ēdiena gatavošanā:
1. Salāti un mērces: salātus apkaisa ar etiķkoku, lai iegūtu izteiksmīgāku un nedaudz asāku garšu, vai arī kombinējiet to ar etiķi un mērcēm, lai iegūtu īpaši pikantu efektu. Jāpiemin, ka sumaks lieliski neitralizē sīpola piegaršu salātos.
2. Gaļa: neatkarīgi no tā, vai grilējat, cepat vai sautējat, sumak droši var pievienot vistai, liellopam, jērma vai zivīm, kombinējot to ar citrona šķēlīti, kas lieliski papildinās tā izteiksmīgo garšu.
3. Rīsi un graudi: pievienojiet sumaku rīsiem, kvinojai vai kuskusam kopā ar zaļumiem un riekstiem, lai iegūtu krāsainu, garšīgu piedevu savam pamatēdienam.
4. Dārzeņi: pirms pasniegšanas apcepiet grauzdētus vai grilētus dārzeņus ar sumaku. Tas lieliski sader ar sakņu un dārzeņu dabisko garšu.
5. Mērces: pievienojiet sumaku humusā, baba ganoush vai jevkāda veida jogurta vai krējuma mērcēs, lai uzlabotu to garšu ar atsvaidzinošu, skābu noti.
6. Mīklas izstrādājumi: sumak lieliski saderēs kopā arī ar grauzdētu vai svaigi ceptu maizi, lavašu un citiem graudu izstrādājumiem, piešķirot tiem unikālu, nedaudz pikantu piegaršu.
Sumak unikālā garša un ieguvumi veselībai ir veicinājuši tā pieaugošo popularitāti virtuvēs visā pasaulē. Tā spēja pievienot ēdieniem dziļumu un skābuma nokrāsu, padarot to par daudzpusīgu garšvielu, kas var uzlabot pat vienkāršākās sastāvdaļas. Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis šefpavārs vai mājas pavārs, eksperimentējot ar etiķkoku, Jūsu kulinārijas veikumi var iegūt jaunu dimensiju, piepildot tos ar bagātīgajām tradīcijām un garšu.