Šī klasiskā arābu/austrumu rīsu un vermicelli nūdeļu recepte tiek pasniegta kā piedeva pie daudziem Tuvo Austrumu ēdieniem, piemēram, sautējumiem un gaļai. To ir tik vienkārši pagatavot, taču rezultātā iegūsiet irdenus un neaprakstāmi garšīgus rīsus. Jums būs nepieciešamas tikai 3 galvenās sastāvdaļas: vermicelli nūdeles, rīsi un olīveļļa.
Sastāvdaļas:
▢ 1 glāze izvārītu vermicelli (rīsu) nūdeļu
▢ 3 glāzes gargraudu vai basmati rīsu
▢ 5 ēdamkarotes augu eļļas
▢ 1 vistas vai dārceņu buljona kubiņš pēc izvēles
▢ 2 tējkarotes sāls
▢ 6 glāzes ūdens
Pagatavošanas instrukcijas:
Sākumā rūpīgi noskalojiet rīsus un vairākas reizes nolejiet ūdeni, līdz tas kļūst dzidrs. Beigās nokāšiet un nolieciet malā. Nepiedegošas virsmas katlā uz vidējas uguns sakarsējiet augu eļļu (variet izmantot olīveļļu vai arī sviestu). Pēc tam pievienojiet katlā novārītas vermicelli nūdeles (jeb rīsu nūdeles) un cepiet līdz zeltaini brūnai krāsai. Nepārtraukti maisiet, jo tie mēdz ātri piedegt. Šim solim vajadzētu ilgt ne vairāk kā 5-7 minūtes. Kad nūdeles kļuvušas zeltaini brūnas, pievienojiet nosusinātos rīsus, sāli un buljona kubiņu. Maisiet kopā dažas minūtes, lai visi rīsu graudi būtu pārklāti ar eļļu. Pievienojiet ūdeni.
Svarīgi! Rīsu un ūdens attiecībai jābūt 1:2. Pagaidiet pāris minūtes, lai ūdens sāk vārīties. 2-3 minūtes pavāriet.
Tālāk uzlieciet katlam vāku un samaziniet uguni līdz minimumam. Atstājiet to netraucēti vārīties/ievilkties uz 20 minūtēm. Kad tas ir izdarīts, izslēdziet uguni un atstājiet katlu ar aizvērtu vāku vēl uz 5 minūtēm. Tālāk visu apmaisiet un, ja vēlaties, variet pievienot svaigus pētersīļus vai grauzdētus riekstus.
Piezīmes: Šajā receptē norādītā ūdens attiecība ir paredzēta gargraudu rīsiem. Vidēja vai īsgraudu rīsiem izmantojiet nedaudz mazāk ūdens. Gargraudu rīsi ir vieglāk pagatavojami, tāpēc iiesakam lietot tieši šo rīsu šķirni. Alternatīva varētu būt Basmati rīsi. Vistas vai dārzeņu buljona kubiņš nav obligāta sastāvdaļa, taču tas rīsu garšu viennozīmīgi bagātinās.